HuisInterieur

Zonwerend glas om de warmte buiten te houden

Om je huis mooi te maken, is het belangrijk om voldoende licht in je woning te krijgen en dat kan met zonwerend glas. Dit komt omdat licht voor sfeer zorgt. Daglicht brengt veel voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor een beter humeur en beter welzijn. Echter zorgt het daglicht er ook voor dat je huis enorm warm kan worden in de zomer. Vooral als je veel grote ramen hebt, kan je woning erg warm gaan worden. 

Als je grote ramen hebt, kun je dan ook het beste kiezen voor zonwerend glas. Dit is een speciaal soort glas. Hierdoor wordt je woning niet zo warm. Dit glas heeft een aantal voordelen en nadelen. 

Wat is zonwerend glas?

Als eerste is het handig om te weten wat zonwerend glas precies is. Niet iedereen weet namelijk precies wat voor glas dit is. Het is zo goed als hetzelfde als normaal glas. Net als normaal glas is het namelijk ook doorzichtig. Het verschil zit het hem echter in de manier waarop het glas gemaakt is. 

Normaal glas laat zo’n 90% van het zonlicht door. Hierdoor krijg je veel licht naar binnen en is je leefomgeving prettig. Zon kan echter ook voor overlast zorgen. Zon kan voor een bepaalde schittering in je ogen zorgen. Verder kan het met de zon ook erg warm worden in je woning. Met dit glas heb je geen last van deze schittering of van warmte problemen. 

Deze soort glas is normaal glas alleen dan met een metaaloxide laagje erop. Dit laagje kan van veel verschillende metalen gemaakt worden. Omdat dit laagje erop zit, kun je net iets minder goed door het glas heen kijken en lijkt het glas ook wat donkerder. Echter is dit niet het doel van het metaaloxide laagje. 

Het doel van het metaaloxide laagje is namelijk om de warmte van de zon buiten te houden. Een groot deel van de warmte van de zon komt hierdoor niet naar binnen. Gelukkig komt er wel daglicht doorheen. Het verschil is wel dat het daglicht die er doorheen komt wel van mindere kwaliteit is. 

Dit glas heeft natuurlijk ook een aantal nadelen. Dit komt omdat het in de winter ervoor zorgt dat je geen warmte van de zon krijgt. Hierdoor is de kans aanwezig dat je meer in je woning moet stoken om deze op temperatuur te krijgen. Verder zorgt het er ook niet voor dat verblinding van de zon voorkomen wordt. Hier heb je andere hulpmiddelen voor nodig. 

Zonwerend glas

Hoe werkt het glas precies?

Zonwerend glas werkt door middel van absorptie en weerkaatsing. Het glas laat wel een deel van het licht door, maar de warmte wordt weerkaatst. Dit is ideaal voor kamers waar veel ramen te vinden zijn. Ook voor speciale glazen ruimtes zoals een serre wordt veel gebruik gemaakt van dit glas. 

Het precieze verschil tussen normaal of dubbelglas en zonwerend glas is dat het glas 60% minder warmte doorlaat dan normaal glas. Als je een ruimte in je woning hebt waar het enorm warm kan worden als de zon erop staat, is zonwerend glas vaak een goede optie om voor te gaan. 

Het effect van zonwerend glas

Er zijn verschillende soorten zonwerend glas. Het verschil tussen deze soorten glas is de hoeveelheid licht en warmte die ze doorlaten. Dit is te meten. Op het moment dat je zonwerend glas wilt kopen, kun je dan ook het beste kijken naar het effect van het glas. 

Het effect van dit glas wordt aangeduid met twee afkortingen. Zo heb je LTA en ZTA. LTA is de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt. Hoe meer LTA dit glas heeft, hoe meer licht er in de woning terecht kan komen. ZTA staat voor de hoeveelheid warmte die de woning in kan komen. Hierbij geldt hetzelfde als bij de LTA.

Voordat je zonwerend glas gaat kiezen, moet je als eerste weten hoeveel licht en warmte je in je huis wilt hebben. Dit is iets persoonlijks. Als je het lastig vindt om dit zelf te bepalen, is het mogelijk om hier professionele hulp bij te krijgen. Op die manier kun je het beste bepalen welke mate aan LTA en ZTA bij je past. 

De voor- en nadelen van zonwerend glas

Voordat je gebruik maakt van zonwerend glas, is het als eerste belangrijk om te kijken naar de voor- en nadelen. Door deze aan elkaar af te wegen, weet je of het wat voor jou is om zonwerend glas te nemen. Het verschilt ook per kamer of per woning welke voor- en nadelen er precies gelden. 

Zonwerend glas interieur

De voordelen van zonwerend glas

Zonwerend glas heeft een aantal voordelen. Als eerste heb je het voordeel dat zonwerend glas minder warmte doorlaat dan normaal glas. Om precies te zijn, is dit 60% minder warmte. De warmte wordt door het glas weerkaatst naar buiten. Doordat er minder warmte naar binnen komt, bespaar je ook energiekosten. Dit komt omdat je hierdoor geen airco of andere verkoelende middelen hoeft te gebruiken. 

Ook heb je het voordeel dat de meeste zonwering overbodig wordt hierdoor. Dingen zoals een zonnescherm of speciale warmtewering wordt hierdoor overbodig. Verder hoeven de gordijnen niet meer dicht als het zomer is. Zonwerend glas ziet er ook een stuk stijlvoller uit dan de meeste andere zonwering. Dit komt omdat veel zonwering er niet geweldig uitziet. 

De nadelen van zonwerend glas

Er zijn ook een aantal nadelen waar je mee te maken krijgt als je gebruik maakt van zonwerend glas. Zonwerend glas is minder effectief dan andere zonwering zoals een zonnescherm. Dit komt omdat er wel een groot deel van de warmte binnenkomt. Een zonnescherm voorkomt dat de zon op het glas terecht komt en voorkomt hierdoor de warmte. 

Een ander nadeel is dat er een stuk minder zon binnenkomt. Het licht in de woning wordt hierdoor minder. Ongeveer 10% van het daglicht komt er minder binnen in de woning. Dit wordt veroorzaakt door de coating die niet al het licht binnenlaat. De kwaliteit van het licht gaat hierdoor achteruit. 

Het laatste nadeel is dat zonwerend glas ook in de minder warme tijden werkt. Dit houdt in dat je ook in de herfst, winter en lente minder warmte van de zon in je woning krijgt. In deze tijd kan het juist belangrijk zijn om wat warmte van de zon in je woning te kunnen krijgen. 

Hoe wordt het glas gemaakt?

Zonwerend glas wordt gemaakt in speciale ovens. De meeste soorten zonwerend glas worden gemaakt met een metaaloxide. Tijdens het smeltproces van het glas wordt dit toegevoegd aan het glasmengsel. Dit zorgt er ook voor dat het glas minder transparant is en er ook minder door het glas heen kan komen. 

De andere soorten zonwerend glas worden gemaakt door middel van een coating van metaal. Het metaal houdt de warmte tegen en weerkaatst het weer. Ook hierbij zorgt het metaal voor de verminderde lichtkwaliteit. Hierdoor ontstaat er ook een soort spiegelglas aan de buitenkant. 

Zonwerend glas studentenkamer

Minder verkleuring van de meubels

Op het moment dat je gebruik wilt maken van zonwerend glas, heb je ook minder last van verkleuring van de meubels. Als je veel meubels met een uitgesproken kleur hebt, gaan deze op een gegeven moment verkleuren. Dit komt omdat de kleur langzaam maar zeker vervaagd. 

Het vervagen van kleuren komt door UV straling. Deze UV straling wordt ook grotendeels tegen gehouden door dit glas. Dit komt omdat het licht door het laagje metaaloxide gefilterd wordt. Doordat de UV straling voor een groot deel gefilterd wordt, verkleuren de meubels ook een stuk minder snel. 

De duurzaamheid van zonwerend glas

Zonwerend glas kan erg duurzaam zijn. Dit komt omdat er vrij weinig coating of metaal gebruikt wordt om het glas om te toveren naar zonwerend glas. Op die manier is het ook mogelijk om het glas weet te recyclen als dit nodig is. In tegenstelling tot glas waar folie op aangebracht is, is zonwerend glas een makkelijkere optie om te recyclen. 

Het effect dat dit glas heeft op de hoeveelheid energie die er gebruikt wordt, is vooral afhankelijk van het gebouw waar het glas geplaatst wordt. In het ene gebouw kan het voordelig zijn voor de energierekening en voor andere gebouwen juist niet. Dit komt omdat je hierdoor wel hogere stookkosten hebt en door de mindere kwaliteit van het licht kunnen de kosten van verlichting ook hoger worden. 

De kosten van zonwerend glas

De kosten die aan zonwerend glas vast zitten, zijn vooral afhankelijk van de hoeveelheid en de manier waarop het glas gemaakt is. Meestal is de standaard prijs voor zonwerend glas 90 euro per vierkante meter. De exacte kosten hiervan zijn echter niet direct te bepalen. 

Dit heeft er vooral mee te maken dat er verschillende soorten zonwerend glas zijn en de kwaliteit van het glas ook verschilt. Als je op zoek bent naar de beste prijs, kun je het beste de prijzen gaan vergelijken. Op die manier kom je erachter of een bepaalde glazenzetter onnodig duur is. Hierdoor kun je namelijk teveel betalen. Dit is natuurlijk zonde als je dit geld ook ergens anders in kan steken. 

Andere manieren om warmte buiten te houden

Het is ook mogelijk om de warmte op andere manieren buiten te houden. Zo is het mogelijk om dit te doen door middel van een zonnescherm. Echter is dit niet de enige mogelijkheid die je hebt. Het is namelijk ook mogelijk om te gaan voor HR++ glas. 

HR++ glas is een speciaal soort glas dat de warmte van buiten ook buiten laat en de warmte van binnen ook binnen laat. Het nadeel van dit glas is echter wel dat het geen licht filtert en al het zonlicht binnenlaat. Op die manier is de kans aanwezig dat je alsnog zonwering aan zult moeten schaffen. 

Ook interessant voor jou

Menu