InterieurTuin

Een zonwerende overkapping om je tuin helemaal af te maken!

We zien steeds meer huizen die beschikken over een zonwerende overkapping. Dit heeft verschillende redenen, maar de meest belangrijke is dat het lekker is om buiten te zitten in zowel de zomer als de winter. Doordat je de zon goed weet te weren is het niet te heet onder deze overkapping in de zomer. Veel mensen weten dat als zij hun gordijnen niet dicht doen in de zomer dat het binnen heel warm wordt. Dit heb je net zo goed met een overkapping, alleen daar kan het nog veel heter worden. Het ligt natuurlijk aan het materiaal wat hiervoor gebruikt is.

Polycarbonaat heeft vaak een meer werende functie als glas. Deze laten dan ook veel minder zonlicht door waardoor de temperatuur een stuk lager is als bij glas. Echter kun je glas vaak wel weer open zetten zodat de warmte niet in deze ruimte komt. Het enige nadeel dan is dat als het regent je hele tuinset nat kan worden. Het is wel verstandig om te kijken of er een CE keurmerk op zit. Dit laat namelijk zien dat de constructie niet alleen functioneel is, maar ook nog veilig. Qua kleur wordt er vaak voor wit gekozen omdat dit neutraal is, maar dit moet je wel regelmatig reinigen.

Een andere populaire kleur is antraciet vanwege de luxe uitstraling en dat vuil hier niet snel opvalt. Deze overkapping zorgt daarnaast ook nog voor een schaduwplek die je hard nodig hebt in de zomer. Zo kun je dag en nacht buiten zitten tijdens de hete zomers en heb je een koele plek waar je heerlijk kunt vertoeven.

Waarom kiezen wij zoveel voor een zonwerende overkapping?

Er zijn steeds meer mensen die de zonwerende overkapping kopen vanwege het opwarmende klimaat. In de zomer wordt het steeds moeilijker om echt een plekje te vinden wat lekker koel is. Maar ook kun je deze gebruiken voor de regenachtige warme dagen. De afgesloten ruimte biedt toch een plek buiten het huis waar je lekker rustig een boek kunt lezen of bezoek kunt ontvangen. In de meeste gevallen is het onder deze overkapping een stuk koeler als in huis. Daarnaast kan zonlicht ook erg storend zijn en met dit soort overkappingen kun je de gordijnen open laten en overzicht houden op het buitenterrein. Vooral gezinnen hebben hier baat bij, want de kinderen willen eenmaal veel buiten spelen en dan kun je ze met dichte gordijnen niet zien. Ook geeft het extra sfeer aan de buitenbeleving en levert het ook een meerwaarde voor je huis op.

Mocht je het willen verkopen dan werkt dit vaak juist als een positieve factor. In de meeste gevallen worden deze overkappingen geleverd met een zonwering boven de glazen of polycarbonaat platen. Deze kun je elektrisch naar beneden laten rollen zodat het gedeeltelijk of helemaal de zon boven je weg houd. Je hebt ze in vlakke uitvoeringen, maar ook in uitvoeringen die schuin aflopen. Veel mensen denken dat het doek alleen bovenop de overkapping gebouwd kan worden. Maar tegenwoordig kan hij er ook onder gemonteerd worden zodat hij niet vuil wordt. Dit is vaak wel wat prijziger omdat dit niet vaak gedaan wordt. Echter scheelt het je wel onderhoud en dat is wellicht de investering waard. Ook kun je een balein variant kiezen die beschikt over een gedrapeerd effect wat voor de looks weer erg mooi is.

Zonwerende overkapping palmboom

Voordelen van deze zonwering

Het grootste voordeel van een zonwerende overkapping is dat je altijd buiten kunt zitten. In de zomer houd je het lekker koel door het doek naar beneden te laten zakken. Dit kan aan de binnen- en buitenkant gemonteerd worden. Ook kun je een drapperend effect erin laten maken. Deze zonweringen worden altijd op maat gemaakt omdat iedere overkapping unieke maten heeft.

Niet ieder huis heeft evenveel ruimte aan de buitenkant. Het beste kun je kiezen voor polycarbonaat want dit heeft op zichzelf al een zonwerende functie. Bij glas kan het nog wel eens voorkomen dat er toch een paar graden door de zonwering heen glippen. Als je het aan de binnenkant laat monteren dan is het ook nog een makkelijk schoon te houden. Ook zijn de meeste doeken vuilafstotend waardoor je het maar 1 keer per jaar hoeft te reinigen. Het beste is wel om tijdens een regenbui het doek op te halen zodat je ook geen risico loopt op vieze vlekken.

De voordelen van een glazen zonwerende overkapping

Een glazen zonwerende overkapping is het meest populair in Nederland. Glas geeft namelijk een luxe uitstraling aan het geheel. Echter moet je het vaker poetsen dus dat is niet altijd even handig. Een ander voordeel is dat het geluid een stuk minder is wanneer het regent of dat er een vogel op komt zitten. Tevens laat glas meer licht door als polycarbonaat wat wel weer fijn is op de donkere dagen als er weinig zon is. Hierdoor kun je het hele jaar als het ware buiten gaan zitten. Ook geeft het een open uitstraling en kan je dus ook naar boven in de lucht kijken naar vogels, vliegtuigen en de wolken. De levensduur hiervan is ook erg lang vaak tientallen jaren. Let wel op een CE keurmerk zodat je zeker weet dat het ook veilig is. Je wil immers niet dat de hagel het glas kapot maakt in de winter.

Zonwerende overkapping gemaakt van polycarbonaat

De mensen die kiezen voor een zonwerende overkapping gemaakt van polycarbonaat doen dit vaak omdat het een stuk koeler is als glas. Bij een glazen variant ook al heb je een zonwering erop zitten merk je toch nog wel wat meer warmte als bij polycarbonaat. Ook is dit materiaal erg sterk waardoor je ook veilig buiten kunt zitten. Het is namelijk bestand tegen neerslag mits het voorzien is van een CE keurmerk. Dit materiaal is 250 keer zo sterk als glas volgens onderzoekers en je kunt het herkennen van bijvoorbeeld een bushalte. Daarnaast werkt dit materiaal brandvertragend waardoor een brand onder de overkapping haast onmogelijk is. Het materiaal laat zich ook makkelijker vormen en is bestand tegen UV straling. Je hebt dus geen doek meer nodig en dat scheelt weer in de portemonnee.

De voordelen van een automatische zonwering

Veel mensen nemen bij een zonwerende overkapping een zonwering systeem wat aangedreven wordt door een motor. Veel bedrijven noemen dit dan overkapping met automatische zonwering. Afhankelijk van de variant die je koopt zijn er aantal functies die erop zitten. Je kunt in de meeste gevallen met een knop de zonwering naar boven of beneden verplaatsen. Soms kan dit zelfs via een app op een tablet of smartphone. De wat duurdere systemen hebben ook een mogelijkheid om het automatisch naar boven of beneden bij te laten stellen op een bepaald tijdstip.

Tevens zijn er ook zonweringen die automatisch naar beneden gaan bij zon en als deze verdwijnt dan gaat hij weer omhoog. Zo voorkom je dat het doek snel vies gaat worden. Een nat doek kan namelijk ook ervoor zorgen dat het sneller scheurt.

Een aantal dingen waar je op moet letten bij de aankoop

Bij het kopen van een zonwerende overkapping zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Het belangrijkste is dat deze overkapping een stabiele basis heeft en eventueel een goede fundering. Daarnaast zijn in Europa de veilige overkappingen voorzien van een CE keurmerk. Als je dit keurmerk ziet dan weet je dat het veilig is en niet zomaar stuk kan gaan. Er zijn 2 materialen waarvan de overkapping gemaakt kan zijn glas of polycarbonaat. Glas wordt veel gekozen voor de luxe uitstraling, maar polycarbonaat is 250 keer zo sterk. Bij sommige bedrijven kun je ook kiezen welke staanders je wil. Dit heeft meestal alleen invloed op het uiterlijk, maar het kan ook functioneel zijn. Hoe dikker de staander, hoe meer hij kan dragen in de meeste gevallen.

Zonwerende overkapping gebouw
Wat zijn de mogelijkheden bij een zonwerende overkapping?

De meeste bedrijven verkopen een zonwerende overkapping in verschillende uitvoeringen. Het enige wat zeker is dat is dat de overkapping zelf gemaakt is van glas of polycarbonaat. Meestal zit het verschil hem in het formaat of het design. Echter zijn er ook keuze opties waaruit je kunt kiezen. Je kunt een glazen overkapping nemen met bijvoorbeeld een zonwering daarboven die via een motor wordt aangedreven. Deze kun je vaak zelf naar boven of beneden plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om het doek aan de binnenkant te laten hangen. Zo zorg je ervoor dat hij ook niet vies wordt, waardoor je weer een stuk minder werk aan onderhoud hebt. Een goede fundering is belangrijk voor de stabiliteit van de overkapping. Laat dit vooraf controleren zodat je ook weet of er nog eventuele kosten voor de fundering bijkomen. Natuurlijk kun je ook uit bijna alle kleuren kiezen.

Waarvoor kun je een zonwerende overkapping gebruiken?

Een zonwerende overkapping wordt veelal gebruikt om een buitenruimte te creëren waar je het hele jaar kunt zitten. Op deze manier kun je in de zomer genieten in een koele ruimte waar de zon tegengehouden wordt. Echter als het regent zit je hier ook heerlijk droog. We kennen immers ook warme dagen met veel regen en onweer. Meestal is het in de overkapping een paar graden koeler als binnen. Dit omdat de zonwering de hele ruimte dekt en niet iedereen aan de voorkant een luifel of markies heeft. Tevens is het ook gewoon fijn om het buitengevoel te hebben. Veel mensen zien dit als ontspanning.

Daarnaast wordt het ook als ruimte voor de kinderen gebruikt. Zo kunnen mensen binnen thuiswerken terwijl de kinderen onder de overkapping zichzelf vermaken. Ook gaan de meubels die je normaal in de tuin hebt staan hier een stuk langer mee. Dit komt omdat zij geen last meer hebben van de weersinvloeden. Ze worden niet vuil want het regent niet hierop, maar ook de kleur blijft langer behouden doordat je de zon buiten houd.

Ook interessant voor jou

Menu