Interieur

Kunst hangplanten voor in je huis

Steeds meer mensen kiezen voor een kunst hangplant. Dit is niet alleen omdat ze langer mooi blijven, maar ook omdat het onderhoudsvriendelijk is. We leven in een tijd waar we weinig vrije tijd hebben en alles snel moet. Dan is dit de ideale manier om toch wat groens in huis te hebben, want dat vinden bijna alle mensen wel mooi. Een ander bijkomend voordeel is dat ze niet doodgaan dus je kunt ze tientallen jaren gebruiken. Wel is het dan belangrijk dat je op de kwaliteit let en af en toe het stof eraf haalt.

Er is namelijk een groot verschil tussen de kunstplanten van een woonwinkel/tuincentrum of die je gewoon bij een discounter haalt. Maar omdat ze niet doodgaan mag het ook best wat extra kosten, want je hebt er ook langer plezier van. Als je echt een goede kwaliteit van kunstplanten koopt dan zijn ze bijna niet te onderscheiden van een echte plant. Het hoeft namelijk niet altijd veel duurder te zijn om voor kwaliteit te gaan. Daarnaast haal je de kosten er ook zo uit, want je kan tientallen jaren met deze planten doen als je ze goed onderhoud. Dit kost vele malen minder tijd, waardoor je lekker vrije tijd kunt hebben en genieten.

Waarom kiezen voor een kunst hangplant

Een kunst hangplant geeft meteen wat extra sfeer aan je huis. Groen kleurt bijna overal bij, maar het maakt je ook nog eens vrolijk. Daarnaast hebben kunstplanten weinig tot geen onderhoud nodig. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar het kost je ook nog eens minder tijd. Tevens blijven ze altijd dezelfde grootte waardoor je ze niet hoeft bij te knippen. Sommige modellen hebben er ijzerdraad in zitten waardoor je ze ook nog kunt buigen. Zo kun je er zelf een mooi en speels effect aan geven. Ook zijn ze hypoallergeen en ideaal voor mensen die hooikoorts of andere allergieën voor planten en bloemen hebben. Tevens is het op de lange termijn veel voordeliger, want er zijn maar weinig mensen die hun plant echt jarenlang goed kunnen verzorgen.

Welke soorten planten zijn er te krijgen?

De kunst hangplant is in diverse uitvoeringen te krijgen. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, maar meestal is het lang en met groene tot donkergroene bladeren. Echter kun je bij de speciaalzaak ook de wat meer kleurrijke varianten krijgen. Vaak zijn deze buigbaar door het ijzerdraad wat erin verwerkt zit. Hierdoor kun je het dus helemaal naar jouw wens maken. Naast hang planten kun je ook prachtige bloemstukken, buxusbollen en eigenlijk alles wat groen in zich heeft kopen. Ook kun je op sommige plekken in Nederland je eigen ontwerp indienen en dan wordt dit voor je gemaakt. Echter zijn de kosten hiervan wel hoog, maar het is maar net welk budget je er zelf aan wil uitgeven. Ze gaan immers lang mee dus een investering is het zeker waard.

Kunst hangplant tekst

Alle voordelen op een rij van de kunst hangplant

De kunst hangplant heeft weinig tot geen onderhoud nodig dus je bespaard een heleboel tijd. Afhankelijk van hoeveel stof er door je huis heengaat verzorgen mensen deze plant vaak maar 1 keer per maand. Daarnaast komen ze letterlijk niet droog te staan waardoor ze jarenlang dezelfde kleur blijven houden. Ook hoef je ze niet te snoeien of dode bloemen weg te klippen, want het is nu eenmaal een neppe plant die niet groeit.

Vooral als je kiest voor exotische planten. Als je hier de echte variant van zou kopen moet je niet alleen op het water letten, maar ook nog eens of er voldoende zon op de plant komt te staan. Deze ellende heb je met kunst planten niet. Veel mensen zien het verschil nog niet eens tussen een echte en neppe plant. Dit omdat de kwaliteit van het kunststof wat hiervoor gebruikt wordt bijna niet te onderscheiden is van echte planten. Alleen iemand met groene vingers ziet het daadwerkelijk verschil.

Het onderhoud van een kunst hangplant

Het onderhoud van een kunst hangplant vergt vaak maar weinig tijd. Afhankelijk van het stof en of je huisdieren in huis hebt met je het regelmatig een keer afstoffen. Als je veel kaarsen aansteekt of een roker bent dan is het ook aan te raden om met een lichtvochtige doek de plant 1 x per 2 weken af te doen. Je hoeft hem niet te verpotten want je gebruikt geen potgrond bij een kunstplant. Daarnaast hoef je hem ook niet te snoeien want hij groeit niet.

Kan je niet tegen echte planten dan is dit een goed alternatief

Voor mensen met hooikoorts is de kunst hangplant zeker een oplossing. Deze plant is nep en gemaakt van kunststof. Hierdoor heb je geen last van de pollen en traanogen. Daarnaast is het hypoallergeen waardoor niemand er allergisch voor kan zijn. De meeste soorten planten kun je bij de blaadjes vouwen. Zo bepaal je zelf welke richting of (groei) vorm ze krijgen. Daarnaast zijn er ook veel kunst planten die takken hebben gemaakt van ijzerdraad. Zo kun je ze inkorten als je ze te lang vind.

Maar ook kun je een bepaald patroon maken zodat het een leuk effect geeft. Naast hangplanten zijn er ook gewoon normale planten, bloemen en andere groene objecten van te krijgen. Let hierbij wel altijd op de kwaliteit, want een goede investering doe je maar een keer. Vaak is het een paar euro duurder, maar doe je er ook wel weer een aantal jaren langer mee. Daarnaast is het eindresultaat dan vaak ook mooier.

Wat het kan toevoegen aan het interieur

Een kunst hangplant kan verschillende functies hebben in het interieur. Zo kan het gezien worden als een rustgevend en ontspannend interieur. Veel mensen gebruiken dit om kale ruimtes op te vullen en daardoor ervaren zij meer geluk en rust. Tevens kan het ook gewoon dienen als effect bij andere items in je interieur. Door bijvoorbeeld planten om een schilderij heen te buigen kun je ervoor zorgen dat jouw bezoekers naar dat betreffende schilderij kijken. Ook wordt het wel eens gebruikt om het saai karakter van houten tafels en kasten op te fleuren.

Ook kinderen kun je zo leren welke plantensoorten er allemaal zijn. Vaak zijn zij daar erg nieuwsgierig naar, maar hun aandacht verzwakt veel als het gaat om de verzorging hiervan. Het is dus een mooi les om ze toch wat te leren, zonder dat zij hier het onderhoud voor hoeven te doen. Ook zie je steeds vaker kunst planten op de tafels van mensen staan. Dit omdat we nu eenmaal in een tijd leven waar tijd geld is en we dus ook veel tijd tekort komen.

Kunst hangplant decoratie

Hoe zet je een kunst hangplant goed en stevig in een pot?

Een kunst hangplant kun je zelf makkelijk goed en stevig in een pot zetten. Het belangrijkste is dat je hier goed materiaal voor gebruikt. Hydrokorrels, zand en piepschuim zijn namelijk geen stevige ondergronden. Vaak kun je ze kant en klaar in de winkel kopen in een pot waarbij ze purschuim of kit gebruiken. Heb je nog een pot in huis staan dan kun je dit prima zelf doen. Zorg dat je het dan goed en gelijkmatig verdeeld en rustig te werk gaat. Dit spul droogt vaak snel en als je over de rand knoeit dan wordt het veel krabben.

Het is wel verstandig om van tevoren goed te kijken welke hoogte je precies wil bereiken. Soms is de plant te groot en dan moet je deze natuurlijk eerst op maat knippen voordat je de pot gaat vullen. Vaak is het mooiste om de pot driekwart te vullen. Dan heb je bijvoorbeeld nog een kwart ruimte om de pot op te vullen met natuurlijke materialen zoals hout of mos. Zo is de plant echt niet meer van echt te onderscheiden.

Waar kun je de kunst hangplant kopen?

Afhankelijk van het budget kun je de kunst hangplant bijna overal kopen. Zo zie je bij de merkendiscounters en uitverkoop winkeltjes vaak een klein assortiment met betaalbare kunstplanten. Echter hebben deze vaak wel wat meer onderhoud nodig om de kwaliteit wat lager is. Ik zou persoonlijk er altijd voor kiezen om dit bij een speciaalzaak of een tuincentrum te kopen. Zij weten precies van welke materialen dit gemaakt is en wat de levensduur kan zijn bij goed onderhoud. Daarnaast heb je hier ook een vele ruimere keuze waardoor je goed kunt nadenken over wat het mooiste in jouw interieur staat. Tevens is het ook altijd leuk om even te kijken hoe dat buigen en vouwen precies in zijn werk gaat. Zo krijg je een idee bij wat de mogelijkheden zijn. Kortom de keuze is reuze en denk er goed over na zodat je later geen spijt hebt.

Nog eens even alles op een rijtje gezet

De kunst hangplant is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Het is vooral belangrijk om op de kwaliteit van het materiaal te letten. Ik raad kunststof altijd aan want dit is bijna niet van echt te onderscheiden als je van een afstandje kijkt. Het vergt daarnaast weinig onderhoud. Ik heb bijvoorbeeld geen huisdieren en wij roken niet binnen, waardoor we ze ook maar echt 1x per maand hoeven af te stoffen. Doe je dit wel dan zul je dit wat vaker moeten doen. Om verkleuring te voorkomen is het ook belangrijk dat je het dan met een licht vochtige doek af doet. Er zijn bij de meeste mensen voldoende tuincentrums in de buurt. Hier kun je inspiratie opdoen, maar dit kun je natuurlijk ook op het internet. Persoonlijk vind ik het tuincentrum wel wat praktischer want dan zie je het ook echt voor je en je kunt het ook voelen.

Ook interessant voor jou

Menu