Beveilig tegen inbraak
Een veilig huis is optimaal beveiligd tegen inbraak. Denk daarbij aan sloten met een politiekenmerk en aan sluitingen voor ramen waarmee jij je huis beveiligt tegen ongenode gasten. Met het politiekeurmerk Veilig Wonen op je huis kun je vermindering van de inboedelverzekeringspremie krijgen. Twijfel jij of je de juiste sloten hebt, laat een woningcheck doen en je weet waar nog het een en ander verbeterd kan worden. Een expert in deze materie kan je adviseren. Preventie is altijd nog beter dan thuiskomen en zien dat je hele woning overhoop is gehaald.
Veilig in huis
Om je in huis veilig te voelen ook als je slaapt zijn goede sloten op ramen en deuren belangrijk. Maar er is meer! Ook een rookmelder en een koolmonoxidemelder zou je in huis moeten hebben. Een veilig huis voor jou en je medebewoners, voor eventuele huisdieren en voor je spullen, je kunt er zelf veel aan doen. Veel ongelukken (valpartijen) vinden plaats in en rondom te woning en niet alleen door ouderen. Loop eens door je huis en kijk waar de gevaarlijke struikelblokken zijn, noteer deze. Ook buiten kun je hetzelfde doen. Liggen er tegels of stenen los, of steken er punten boven de stoep uit? Een kleine moeite om dit te veranderen. Ook een gladde stoep door de groei van mossen, kan zorgen voor een gevaarlijke situatie. Regelmatig de stoep goed vegen maakt daar een einde aan. En binnenshuis kunnen losliggende kleedjes ervoor zorgen dat je uitglijdt. Geen losse kleedjes, ook niet naast je bed of in de badkamer of je dient er een heel goede antislipmat onder te leggen. Naast deze zaken is goed licht op donkere plekken in huis belangrijk. Zelf draag je uiteraard het juiste schoeisel, waarmee je niet kunt uitglijden.
Ouderen veilig thuis
Voor iedereen maar speciaal voor ouderen is een veilig huis belangrijk. Zij zijn vaak alleen en hebben niet meteen iemand die kan helpen als er iets gebeurt. Zit jij of zit een van je ouders in zo’n situatie zorg dan dat er telefoon of een alarm in het huis aanwezig is en dat er altijd iemand te bereiken is. Zorg ervoor dat een bekende derde het huis in kan, leg een sleutel bij een vertrouwd iemand in de buurt. Sociale controle, het zou vanzelfsprekend moeten zijn. Steeds langer blijven ouderen zelfstandig wonen, een veilig huis is daarvoor een voorwaarde. Kijk eens rond en noteer de plekken die veranderd zouden moeten worden voor optimale veiligheid. Denk aan drempels, losliggende kleedjes, koken op gas of kies je voor veilig koken? Ook losliggende kabels en snoeren kunnen een valpartij veroorzaken. Laat deze wegwerken, dat is tevens een stuk netter. Zet het huis niet te vol zodat er overal voldoende ruimte is om je voort te bewegen. Zorg voor een aansluiting van de telefoon of een extra losse telefoon op de slaapkamer, zodat ook ’s nachts hulp kan worden gevraagd. Een persoonsalarm is ook een veilige gedachte als je helemaal alleen bent. Bespaar niet op dergelijke zaken, maar geniet zonder zorgen van een veilig huis.