Zonwerende gordijnen worden ook wel verduisterende gordijnen genoemd. De belangrijkste functie van deze gordijnen is dat ze het licht niet naar binnen laten komen. Dit heeft ook als effect dat het een stuk minder warm in huis wordt tijdens de zwoele zomerdagen.
Daarnaast hebben ze ook een isolerende functie waardoor het ook in de winter lekker is in huis. Vaak zijn ze ook nog eens van brandwerend materiaal gemaakt waardoor ze ook veilig zijn. De meeste fabrikanten kiezen ervoor om stof van hoge kwaliteit hiervoor te gebruiken. Daardoor hebben ze dus ook een lange levensduur. Ook niet geheel onbelangrijk is dat je s morgens uit kunt slapen ook in de zomer doordat er minder licht naar binnen komt.
Waarom kiezen voor zonwerende gordijnen?
9 van de 10 keer wordt er gekozen voor zonwerende gordijnen omdat ze het licht in huis voorkomen en dat je ook niet een te warm huis krijgt. Echter zijn er ook steeds meer mensen die hiervoor kiezen op de slaapkamer. In de zomer hebben veel mensen er last van dat ze vroeg wakker worden van het licht. Met deze gordijnen is dat verleden tijd en kun je ook in de zomer lekker uitslapen.
Tevens hebben ze in de winter ook nog een isolerende functie waardoor de warmte juist weer wat beter binnen blijft hangen. Ook kun je zo de hele dag televisie kijken zonder dat er licht op het scherm verschijnt. Dit heb je in zowel de zomer als de winter en dat is normaal gesproken best irritant. Er zijn in principe 2 soorten gordijnen met verduistering waarvan 1 er met speciale stof is gemaakt en andere weer juist met een poeder coating.
Dit zijn de voordelen
De zonwerende gordijnen hebben meerdere voordelen zoals we eerder al met je bespraken. Ze hebben namelijk een isolerende functie in de winter waardoor de warmte in huis juist goed vast gehouden kan worden. In de zomer merk je juist weer dat ze de warmte buiten houden omdat ze het zonlicht weten te weren.
Daarnaast kun je tijdens tijdens zonuren ook rustig televisie kijken met deze gordijnen. Het licht wordt namelijk buiten gehouden waardoor je geen beeld verlies of stoorzender zoals de zon is hebt. Ook kun je heerlijk slapen. Vooral in de zomer wordt dit gordijn veel gebruikt op slaapkamers. De zon kan dan al tussen 5 en 7 opkomen en na een harde werkweek wil je toch wel kunnen uitslapen. Als je toch een beetje licht en warmte naar binnen wil hebben dan kun je kiezen voor gedeeltelijk verduisterende gordijnen.
Zonwerende gordijnen die in ieder interieur passen
Vroeger werd er alleen gedacht aan een saai zwart gordijn bij zonwerende gordijnen. Vandaag de dag zien we dat er steeds meer kleuren in het assortiment komen. Dit komt omdat je de stof ook met een poedercoating kunt laten bewerken die een verduisterende functie heeft. Zo heb je altijd iets wat in het interieur past. Daarnaast kunnen ze ook gewoon op het motief gemaakt worden wat jij wil bij verschillende bedrijven. Ook in dat geval gebruiken ze deze coating.
Als je zo goedkoop mogelijk uit wil zijn dan zie je vaak modellen die volledig van stof gemaakt zijn. Natuurlijk is dit wel stof van hoge kwaliteit, want anders zouden ze ook niet zonwerend kunnen werken. Veel mensen denken dan ook dat je vast zit aan rolgordijnen, maar niets is minder waar ook de normale gordijnen kunnen van zonwerend materiaal gemaakt zijn.
De belangrijkste functies van zonwerende gordijnen
De meest belangrijke functie van zonwerende gordijnen is dat zij het licht van buiten niet naar binnen laten komen. Dit zodat je niet wakker wordt van het licht dat de zon geeft, maar ook zodat het niet te warm wordt in een ruimte. Daarnaast werken ze in de winter ook isolerend.
Als je de gordijnen sluit in de winter kun je de warmte grotendeels binnen houden. Dit kan aanzienlijk schelen op je energierekening, wat zeker een investering waard is met de stijgende energieprijzen. Veelal kan er van bijna ieder gordijn een zonwerende variant gemaakt worden.
Dit gebeurd doordat ze een speciale poedercoating op de gordijnen plaatsen. Hierdoor past het ook altijd bij de stijl van je interieur en kun je er jarenlang van genieten. Sommige mensen willen toch wel een beetje licht naar binnen kunnen laten komen en kiezen dan ook voor gedeeltelijk zonwerend.
Waar komen de kosten ongeveer op uit?
De kosten van een zonwerend gordijn lopen erg uiteen. Een standaard rolgordijn met zonwerende functie kost tussen de 30 en 60 euro ongeveer. Echter als je een volledige zonwering wil hebben ben je vaak al 200 euro kwijt voor zo’n rolgordijn. Voor de normale gordijnen die tot de vensterbank of grond komen lopen de prijzen uiteen.
Vanaf 250 euro heb je kant en klare modellen in de winkels liggen voor bepaalde afmetingen. Als je ze op maat moet laten maken dan ben je al snel 400 euro of meer kwijt. De prijs wordt gebaseerd op het gebruik van een hoge kwaliteit stof, dit is vaak de goedkoopste.
Echter kun je ook voor een poeder coating kiezen en dit is vaak net wat duurder. Je kunt het zo gek maken als dat je zelf wilt met bepaalde motieven in de gordijnen of een speciale vouwtechniek. Het is wel een investering die wel wat mag kosten want je hebt er in zomer en winter veel plezier van. Sommige bedrijven bieden ook een keuze in het gebruik van “normale” stoffen of “duurzame” stoffen.
Gemiddeld gezien betaal je voor duurzame stoffen 25% meer. Echter is dit minder belastend voor het milieu en draag je bij aan een schonere textielindustrie. Dit is namelijk een van de grootste vervuilers wereldwijd op het gebied van CO2.
In welke ruimtes kun je ze gebruiken?
In principe kun je zonwerende gordijnen in alle ruimtes in huis gebruiken. Veel mensen hangen ze op aan de kant waar de zon het meeste schijnt. Maar als je ze niet hangt aan de kant waar minder zon schijnt dan zul je toch nog merken dat de temperatuur in huis aardig oploopt. Er hoeven maar een paar zonnestralen continue doorheen te komen en het stijgt alweer een paar graden.
Het advies is daarom ook om ze aan beide kanten te hangen. Op de slaapkamer zien we ook veel mensen deze gordijnen hangen. Zo kunnen zij als ze vrij of vakantie hebben ook lekker uitslapen. Meer als 70% van de mensen wordt vaak te vroeg wakker van licht en zonlicht. Daarnaast is het ook geschikt voor de kamers die wat minder gebruikt worden. Een strijkkamer bijvoorbeeld moet ook lekker koel blijven om hierin te kunnen werken.
Waar kun je zonwerende gordijnen kopen?
Er zijn veel plekken waar de zonwerende gordijnen te koop zijn. Veelal kopen mensen deze bij bijvoorbeeld een bouwmarkt omdat ze daar erg goedkoop zijn. Echter gaat het hierbij om specifieke maten die niet iedereen heeft. Het is daarom ook aan te raden te informeren of de gordijnen daar op maat gemaakt kunnen worden.
Wat ik persoonlijk een voordeel vind van een gordijnenwinkel is dat zij precies weten waar het gordijn van gemaakt is en welke grondstoffen erin verwerkt zitten. Zij kunnen mij precies vertellen wat de kwaliteit daarvan is en of ze eventueel ook nog eens duurzaam gewonnen zijn. Persoonlijk heeft dat mijn voorkeur want bijvoorbeeld biologisch katoen is duurzaam, maar ook blijven er duizenden vezels meer in tact als bij normaal katoen waardoor de kwaliteit vele malen hoger is.
Vaak is de levensduur dan ook beter en het is een eenmalig investering waar je vaak meer als 10 jaar van kunt genieten. Ook het bijdragen aan een duurzamere kleding en textielindustrie is gewoon nodig om de CO2-uitstoot zo snel mogelijk te verlagen. Dit heeft veel impact op de toekomstige generatie en er kan meer winst hiermee behaald worden als de boerderijen te sluiten. Maar dit is mijn persoonlijke mening, je moet altijd kiezen waarbij jij je het prettigste voelt.
Hoe kun je zonwerende gordijnen plaatsen?
Vaak is het gemakkelijk om zonwerende gordijnen te installeren. Bij de meeste fabrikanten wordt er standaard een goede handleiding meegegeven.
Als je naar de gordijnenwinkel gaat hebben zij vaak ook een installatie service. Zij hangen vaak al jarenlang gordijnen op en weten dit klusje dan ook precies goed te klaren. Voor het aanzicht is het belangrijk dat dit met een grote precisie wordt gedaan en het is daarom ook altijd wel handig om dit te laten doen. De meeste gordijnen gaan 10 tot 25 jaar mee en een klein beetje investeren zodat ze zeker 100% goed hangen kan geen kwaad.
Als je kiest voor rolgordijnen dan is dit vaak ook prima zelf te doen. Deze worden geleverd met een ophangsysteem of je gebruikt het ophangsysteem wat je al in huis hebt hangen. Als je van tevoren de gaten aftekent en boort en daarna het systeem vastschroeft dan kan er eigenlijk bijna niets fout gaan. Eventueel zou je dit nog kunnen controleren met een waterpas als je die in huis hebt.
Dit zijn de mogelijkheden die er zijn
Zonwerende gordijnen zijn vaak niet al te duur en zeker de investering waard. Ze gaan in de meeste gevallen wat langer mee omdat ze van hoge kwaliteit stof worden gemaakt. Ook kun je gordijnen die niet standaard beschikken over zonwering laten behandelen met een poedercoating zodat zij deze werking wel krijgen.
Als je kiest voor rolgordijnen dan ben je meestal niet meer als 100 euro per raam kwijt. De meeste modellen liggen in woonwinkels en bouwmarkten op voorraad. Doordat deze op grote schaal ontwikkeld worden betaal je een vele lagere prijs. De keuze is vaak dan wel wat minder, dus als je echt volledige controle wil hebben over het design en de kleuren dan raden wij een bezoek aan de gordijnenwinkel aan.