HuisInterieur

Beeldende kunst en wat het doet met jouw interieur.

Beeldende kunst is een breed begrip. Het is eigenlijk simpel gezegd gewoon alles wat je kunt zien. Veel mensen denk aan bijvoorbeeld schilderijen omdat dit het meeste tentoongesteld wordt. Echter valt grafische kunst hier ook onder. Dit is dus alles wat te maken heeft met het ontwerpen van afbeeldingen voor bijvoorbeeld T-shirts of canvasdoeken. Ook beeldhouwwerken vallen hieronder want het is zichtbaar. En dan bedoelen we ook echt de beelden van allerlei materialen zoals keramiek, zink en brons, maar ook de overige materialen waarmee dit gemaakt kan worden is kunst. Zo zie je steeds meer spullen die hergebruikt worden voor het maken van deze kunstvorm. Of het nu om een wiel van een kapotte fiets gaat of dat het een oude stoeprand is. Het gaat ook niet alleen om oude kunst, want kunst is iets van alle tijden en wordt vandaag de dag nog steeds gemaakt.

Wat is beeldende kunst

Beeldende kunst is een begrip dat al zo’n 40.000 jaar bekend is. In de vroegere tijden is dit ontstaan doordat ze beschilderde grotten ontdekken. Vaak ging dit om religieuze tekeningen en/of eventueel voor het aangeven van routes om te lopen of die gelopen zijn. Vandaag de dag kennen we steeds meer vormen hiervan. Zo is het beeldhouwwerk begin 1900 erg populair geweest, maar na de jaren 70 is dat weer een beetje vervaagd. Vandaag de dag komt de populariteit van deze kunstvorm weer een stuk beter voor de dag, mede ook doordat er nieuwe technieken zijn en andere visies. Vaak heeft dat een eeuw nodig voordat er een omslag in komt. De schilderijen die je in kunstgaleries en musea ziet die blijven altijd wel populair. Dit komt vaak ook door het verhaal wat er achter deze werken zit.

Waarom is deze vorm van kunst zo populair?

Omdat beeldende kunst een breed begrip is is er altijd wel iets te vinden wat iemand leuk vind. De laatste jaren is het ook steeds meer onder de aandacht gebracht in bijvoorbeeld het onderwijs, maar ook op de televisie. Hierdoor gaan steeds meer mensen zich erin verdiepen en komen ze altijd wel achter een vorm die ze interessant vinden. Ook merken we de laatste jaren dat mensen meer geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van landen, plaatsen en bijzonder gebouwen. Dit is ook iets wat je onder deze kunstvorm zou kunnen plaatsen. Kunst is iets waar een artiest zijn verhaal vaak in kwijt kan. Er wordt vaak uitleg gegeven bij schilderijen, maar de laatste jaren ook bij meerdere kunstvormen. Hierdoor blijft de populariteit alleen maar groeien.

Beeldende kunst

Welke vormen van beeldende kunst zijn er ?

De meest bekende vorm van beeldende kunst zijn schilderijen. Veel mensen kennen dan vooral de oude meesters zoals Rembrandt, Van Gogh en Picasso. Echter is de wereld van deze kunst veel groter en komen er ook steeds meer schilderijen van vrouwen boven tafel. Hierdoor hebben ze weer een nieuwe doelgroep erbij. Daarnaast is de vrije vorm en abstracte kunst echt iets van de laatste 2 eeuwen. Dit trekt vaak ook wat jonger publiek aan, dus het hoeft niet altijd een oude stoffige boel te zijn. Daarnaast heb je ook verschillende kunstwerken. Veel mensen herkennen het vooral in de vorm van gips, brons of wax. Maar wist je ook dat de wax beelden van bekende Nederlanders ook een vorm van kunst zijn?

Ook glas en LED kunst is iets van deze tijd wat je onder deze groep mag beschouwen. De jongeren in onze generatie vinden dit helemaal geweldig, maar ook in landen zoals China en Japan is dit erg populair. Theater en dans vallen ook onder deze kunstvorm en hierin is steeds meer te zien. Van de klassieke dans tot aan het freestylen als je jezelf erin verdiept is er voor iedereen wel wat te bedenken wat ze leuk vinden. Sommige mensen vinden het ook leuk om meer over de technieken en tools die gebruikt worden te leren. Het gaat dus verder als alleen het werk het is ook die prikkeling voor het brein waardoor je er meer van wil zien en weten.

Beeldende kunst: De meest prachtige schilderijen

Beeldende kunst en in het bijzonder schilderijen is echt een goed voorbeeld van het ene uiterste naar het andere uiterste. Zo heb je moderne kunst waar je veelal veel vormen bij ziet, maar ook heb je moderne kunst waarbij je echt lang moet nadenken over wat het voorstelt. Zo kan het zijn dat er in een schilderij meerdere personages, vormen of afbeeldingen zitten verwerkt die ontdekt moeten worden. In de oudere schilderijen zie je vaak een afbeelding van de natuur of een personage uit die tijd.

 

Vandaag de dag worden oude schilderkunsten nog steeds toegepast om bijvoorbeeld een schilderij van het koningspaar te maken. Het is een stuk ingewikkelder als dat de meeste mensen denken. Er moeten namelijk verschillende elementen worden gemengd in de juiste verhouding om exact die oudere kleuren te krijgen. Dit is veel meer werk als alleen een tube openmaken en vandaar dat de prijzen van deze kunst ook een stuk hoger is.

Waar kun je dit bewonderen?

In heel Europa vind je bijzondere plekken waar je beeldende kunst kunt gaan bewonderen. Als je naar een museum gaat heb je vaak de oudere kunst zoals schilderijen en dit wordt dan soms ook afgewisseld met beeldhouwkunsten. Daarnaast heb je ook kunstgaleries waar je de wat modernere vorm van kunst vind. Vaak gaat het hierbij minimaal om schilderijen, en maximaal om het gebruik van verschillende materialen. Dit is vandaag de dag heel belangrijk omdat we ook naar een duurzamere samenleving toe willen werken. Tevens zijn er ook steeds meer lokale kunstenaars die hun werkplaatsen openstellen en eventueel uitleg geven zodat je weet hoe zij te werk gaan. Het is ook leuk om een workshop te volgen waarbij je zelf kunst gaat maken zoals een vaas van klei of een schilderij wat je met aquarel of olieverf maakt.

Hoe wordt het gemaakt?

Beeldende kunst kan op verschillende manieren gemaakt worden. De kunstenaars die echt willen opvallen zoals de oude meesters maken hun eigen verf. Zij gebruiken geen kant en klare verf maar mixen verschillende materialen om een uniek kleur te krijgen. Dit is ook waarom restaurateurs zon moeite hebben om precies dezelfde kleur na te maken. In het onderwijs kom je vaak al voor de eerste keer in aanraking met deze kunstvorm. Al op jonge leeftijd beginnen de meesten met een voorwerp of personage te maken van klei. Op latere leeftijd vinden de meeste mensen het vooral mooi om te zien, maar durven ze het niet aan om dit zelf te gaan doen. Desondanks zijn er wel cursussen en workshops die steeds populairder te worden. De komende jaren zou het dus zomaar kunnen dat er nieuwe talenten opstaan. Het begrip zelf zal alleen maar meer gaan betekenen!

Beeldende kunst van steen

Beeldende kunst in het onderwijs

Er komen steeds meer scholen die beeldende kunst in hun lesmateriaal opnemen, maar ook ontstaat er steeds meer voortgezet onderwijs. Er zijn namelijk steeds meer bekenden kunst, teken en grafische scholen in Nederland te vinden. Het is en blijft toch een groot verschil door een schilderij wat gemaakt is met verf of een afgedrukte foto op canvasdoek. Echter moet je canvasdoeken ook niet onderschatten, want het valt ook niet mee om een perfect ontwerp hiervoor te maken met de computer. Sommige mensen zeggen dat de uitdaging hiervoor zelfs soms groter is omdat je echt iedere pixel goed moet bekijken. Veel Nederlanders gaan ook naar België toe omdat daar de opleiding nog uitgebreider zijn. Op dit gebied lopen de Belgen echt al een heel stuk voor, althans als je kijkt naar het handwerk.

De bekendste beeldende kunst in de vorm van schilderijen in Nederland

De bekendste Nederlandse kunstenaar in de wereld van beeldende kunst is toch wel Vincent van Gogh. Naast de honderden werken die hij heeft gemaakt is hij ook bekend om zijn unieke levensstijl en de avonturen die hij in heel zijn leven heeft meegemaakt. Ook het verhaal dat hij zijn oor heeft afgesneden tijdens het werken zit in iedereen zijn geheugen. Hij deed dit omdat de spanningen op liepen tijdens het samenwerken met een andere kunstenaar. Tevens zijn wij hier ook bekend met de werken van Pablo Picasso en de Nederlandse meester van de kunst Rembrandt van Rijn. Vooral vroeger was Rembrandt heel erg bekend, maar nu is dit voornamelijk in het buitenland. Wij lenen namelijk als land ook veel kunst uit aan het buitenland. Op deze manier wordt ons land ook goed internationaal vertegenwoordigd.

Even alles in het kort nog een keer benoemd

Beeldende kunst is een kunstvorm die altijd zal blijven bestaan. Het is ook een begrip wat verschillende betekenissen heeft. We zijn steeds meer op weg naar duurzame samenleving en daardoor gaan we ook steeds meer materialen hergebruiken. Hierdoor ontstaan er ook nieuwe begrippen en ook nieuwe vormen van deze kunst. Zo is er al een mengsel waarmee je zelf duurzaam papier kunt maken. Ook zien we de laatste jaren steeds meer beelden gemaakt worden van wax. Dit materiaal is makkelijker te vormen en ook nog eens een stuk goedkoper om in te kopen. Daarnaast blijven de authentieke bronzen beelden nog steeds wel mooi. Ook zien we tin helemaal terugkomen van weggeweest. We kijken dus ook meer naar welke materialen we in overschot hebben.

 

De beeldende kunst zal door de jaren heen alleen maar gaan groeien. Dit is ook leuk want zo gaan steeds meer mensen een vorm van kunst leuk vinden. Op deze manier gaat het stoffige karakter er vanaf. Op deze manieren kunnen mensen ook meer sociale contact opdoen. Je vind namelijk iets met een bepaalde groep leuk en daardoor leer je sneller mensen kennen die precies bij jou passen. Wellicht ook nog eens in de liefde.

Ook interessant voor jou

Menu