Huis

Hoe begin je met beleggen in vastgoed?

Voor iemand die wil beginnen met beleggen, zal vastgoed vaak niet direct de meest voor de hand liggende optie zijn. Wanneer we het hebben over vastgoed, dan denken we vaak aan huizen, bedrijfspanden en appartementen. Toch is dit absoluut niet het geval.

Wist je namelijk, dat je al kunt beleggen in vastgoed vanaf 50 euro? Wat wel belangrijk is, en dat geldt voor zowel beleggen in vastgoed als beleggen in normale aandelen dat is kennis. Wanneer je niet beschikt over de juiste kennis, dan kun je voor vervelende verrassingen komen te staan, iets wat je, ten koste van alles wilt voorkomen.

Wil jij beginnen met beleggen en lijkt vastgoed jou wel iets, dan geven we je hier maar liefst 8 gouden tips voor de beginnende, maar ook ervaren belegger.

8 gouden tips voor beleggen in vastgoed

Wanneer je gaat beleggen in vastgoed, dan kan dit vooral wanneer je net begint nogal wat spanning en stress met zich meebrengen. Vooral wanneer je de keuze hebt gemaakt om te gaan investeren in fysieke vastgoed. Zo kun je kiezen voor de aankoop van een 2e huis om deze vervolgens te verhuren. We kunnen ons heel goed voorstellen, dat de aankoop hiervan de nodige stress kan veroorzaken.

Wanneer jij niet of niet goed tegen stress kunt, dan kan beleggen in vastgoed voor jou wellicht geen verstandige keuze zijn. Het is dan beter om te kiezen voor een beleggingsfonds of eventueel af te lossen op je huidige hypotheek. Zo beperkt je het risico en hoef jij je geen zorgen te maken of je investering op korte termijn daalt.

Investeer in kennis en kies voor beleggen in vastgoed

Kennis is macht, vooral in de wereld van beleggen, waar je overspoelt wordt met allerlei termen en snelle jongens die exact weten waar ze mee bezig zijn. Wanneer jij dus al een tijd met het idee loopt, om te gaan beleggen in vastgoed, is het belangrijk dat je weet hoe je te werk gaat.

Dit geldt niet alleen voor een beginnende belegger, maar ook voor de ervaren belegger, die naast het investeren in aandelen ook een stuk vastgoed tot zijn of haar beschikking wil hebben. Te vaak hebben we namelijk het idee, dat wanneer we het hebben over vastgoed, dit gaat om daadwerkelijk het fysiek in bezit hebben van panden. Maar dat is absoluut niet het geval. Je kunt namelijk ook investeren in bijvoorbeeld een vastgoed fonds.

Vastgoed behouden

Begin klein met beleggen in vastgoed

Niet alleen wanneer je gaat beleggen in normale aandelen geldt deze regelen, maar ook wanneer je gaat beleggen in vastgoed is dit gouden regel.

Beleg enkel en alleen met geld dat je kunt missen. Want wanneer je gaat beleggen met geld, dat je eigenlijk niet kunt missen, dan zul je op termijn tegen flinke uitdagingen aanlopen. Daarom kan het investeren in een vastgoed fond een mooie eerste stap zijn om relatief klein in te stappen. Het immers niet voor iedereen mogelijk om een garagebox, bedrijfspand of tweede woning aan te schaffen.

Twee rechterhanden

Wanneer je gaat investeren in fysiek vastgoed en direct een leuk rendement wilt hebben, dan kan het zich lonen om te kiezen voor een huis of appartement waar het nodige aan moet gebeuren. Vaak zien we, dat de grote vastgoedbeleggers dit soort objecten aan zich voorbij laten gaan.

Wanneer je kiest voor een pand waar het nodig aan moet gebeuren, dan zal je dit vaak tot wel enkele tienduizenden euro’s op de aankoopprijs kunnen schelen. Wanneer je het dan zelf kunt opknappen, dan kost het je alleen de materialen en tijd. Dit is een stuk voordeliger, dan wanneer jij hier een aannemer voor moet laten komen.

Betaal niet teveel voor beleggen in vastgoed

Het is misschien wel ontzettend verleidelijk, je ziet een prachtig pand en je hebt hem in je gedachten al verhuurd. Toch kan dit soms enorm tegenvallen. Het is dus van belang dat jij vooraf goed weet wat er voor een bepaald pand wordt gevraagd als het gaat om de huur.

Wanneer jij namelijk een veel te duur pand aankoopt en de maximaal te vragen huur een stuk lager uitvalt dan aanvankelijk verwacht, dan kan je terugverdientermijn zomaar eens met enkele jaren worden verlengd.

Beleggen in vastgoed met crypto

Bouwval gezocht

Het aankopen van een instapklare woning is natuurlijk een stuk verleidelijker, dan het aankopen van een bouwval. Toch kan het kopen van een bouwval zorgen voor een flinke potentiële extra winst.

Door te kiezen voor een bouwval, zal je doorgaans een stuk minder concurrentie hebben tijdens het aankooptraject. Niet zo gek, want laten we eerlijk zijn, een bouwval verkoop je als makelaar natuurlijk niet met trots. Het geld wat je bespaard kun je vervolgens investeren in het opknappen hiervan.

Splits de woning op

Een veelgebruikte strategie, vooral in studentensteden, is het opdelen van een woning. Door een woonhuis op te splitsen in bijvoorbeeld 2 appartementen, kun je omgerekend een stuk meer huur vragen voor hetzelfde pand.

Een andere manier, is om het huis op te delen in verschillende kamers. Zo kun je er een aantal studenten in kwijt, die stuk voor stuk enkele honderden euro’s per maand betalen.

Verken de markt

Wanneer je het idee hebt over beleggen in vastgoed , dat de huizenprijzen in het hele land redelijk gelijk zijn, dan zul je merken dat je hier al snel op terug komt.

Waar je namelijk in het oosten voor een riante tweekapper koopt, koop je in het westen voor hetzelfde geld amper een rijtjeswoning. Het is dus belangrijk, dat jij voldoende informatie inwint, bij bijvoorbeeld een plaatselijke makelaar en zorg er vervolgens ook voor dat jij zelf voldoende research hebt gedaan.

Netwerken voor beleggen in vastgoed

Het belangrijkste wanneer jij wilt gaan beleggen in vastgoed, is het hebben van een goed netwerk. Toch zien we te vaak dat dit ontzettend wordt onderschat.

Hoe handig is het, dat jij een netwerk hebt met allerlei verschillende makelaars, zodat je exact kunt afstemmen wat je wensen zijn. Wanneer ze namelijk een geschikt huis hebben, is een belletje natuurlijk zo gedaan. Daarnaast zijn geldverstrekkers en notarissen ook wel zo handig. Zonder deze twee partijen, kun jij namelijk niets als je wilt investeren in vastgoed.

Beginnen met 50 euro.

De stap naar fysiek beleggen in vastgoed is voor de meesten een enorme stap. Ook niet zo gek, want je hebt al snel enkele tienduizenden euro’s nodig wanneer je enkel wilt investeren in bijvoorbeeld een garagebox.

Wanneer je wilt beginnen met vastgoedinvesteringen, dan is het verstandig te investeren in een beleggingsfonds. Dit zijn fondsen, die speciaal zij gespecialiseerd in vastgoed en enorm toegankelijk voor iedere belegger. Doordat een fonds alle bedragen die worden geïnvesteerd in het desbetreffende fonds als één groot bedrag investeert in vastgoed, kun je zelfs met een klein bedrag instappen.

Vastgoed

Beleggen via een broker

Wanneer je gaat beleggen in vastgoed, dan kan dit op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen te gaan beleggen via een vermogensbeheerder, maar ook via een broker. Via een broker kun je namelijk eenvoudig investeren in vastgoedfondsen.

Wanneer je fysiek wilt investeren in vastgoed, dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen je van A tot Z helpen in het volledige traject. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je een verkeerde beslissing maakt en kun jij je geld met een gerust hart investeren.

Beleggen via je bank

Wanneer jij wilt beleggen in vastgoed, dan zijn er via je bank vaak allerlei verschillende mogelijkheden. Een bank heeft er immers ook belang bij dat ze geld kunnen uitlenen om hier vervolgens rendement op te kunnen maken. Een bank doet dit in de vorm van rente.

Wanneer jij met een gedegen plan en voldoende financiële middelen bij een bank aanklopt, zijn ze zeker geneigd om hier serieus met je over in gesprek te gaan. Dus loop jij met het idee te investeren in vastgoed, raadpleeg dan ook eens je bank om te kijken naar de mogelijkheden.

Zelfs wanneer je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, maar al een eigen huis hebt, zijn er mogelijkheden om een tweede hypotheek op te nemen voor het kopen van een tweede huis.

Fysiek beleggen in vastgoed als beginner

Fysiek beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren. Waar we vaak denken aan het kopen van een tweede huis, kun je ook relatief klein beginnen. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld een garagebox te kopen.

De kosten voor een garagebox zijn doorgaans tussen de 10.000 – 15.000 euro. Een bedrag, wat voor de beginnende belegger vaak nog wel op te hoesten is. Een andere manier is, door gezamenlijk een beleggingsobject te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld met meerdere mensen investeren in één project. Dit werkt hetzelfde als dat je investeren in bijvoorbeeld een fond, alleen doe je het nu met je eigen geselecteerde club mensen.

Is beleggen in vastgoed iets voor mij?

Net als iedere belegging, brengt ook het beleggen in vastgoed de nodige risico’s met zich mee. Zoals we in 2010 hebben gezien, kan de volledige huizenmarkt ineens enorm instorten.

Toch zien we, dat wanneer we terugkijken op de afgelopen 25-30 jaar er doorgaans een continue stijging plaatsvindt. Beleggen is en blijft een risico, maar door een lange beleggingshorizon te hanteren, verminder jij het risico tot het minimum. Het is dus belangrijk dat jij voor jezelf bepaald welk risico jij wilt en kunt lopen.

Daarnaast is het belangrijk te bepalen welke termijn jij wilt aanhouden alvorens jij je investering wilt terugverdienen. Aan de hand hiervan kun jij bepalen of het wel of niet bij je past. Heb je twijfels, dan is het verstandig hier eens met een professional over te gaan praten. Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven, dan is het wel zo fijn dat dit ook op de juiste manier gebeurt.

Ook interessant voor jou

Menu