Huis

Een goede inschatting van de bouwkosten maken

Heb je voornemens om zelf te gaan bouwen? Dit is natuurlijk de beste manier om een huis te realiseren dat in alle opzichten voldoet aan de wensen en eisen die jij hebt. Al is dit natuurlijk wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. In dat opzicht is het dus ook goed om verder te kijken. Dat kan je bijvoorbeeld door een kostenplan te maken. Stel je zelf de vraag: zelf een huis bouwen, wat zijn de kosten per m3? Dit is de ideale manier om vanuit een goede basis te gaan werken aan je woning.

Alle kosten in de berekening meenemen
In de eerste plaats is het belangrijk om alle kosten in de berekening mee te nemen. Wat je bijvoorbeeld doet, is ook de prijs van de grond meerekenen. Je moet immers het huis wel ergens neerzetten. En wanneer je dit doet op de grond waar je nu op woont, reken dan de kosten van het slopen van je huidige woning ook mee in plaats van de kosten voor de grondaankoop. Dit kan je allemaal niet los zien van het bouwen van je woning. Het is essentieel om dit als basis te nemen.

De kosten voor de voorbereiding
Het maken van de bouwtekening. Het maken van de planning. Het bestellen van de benodigde materialen. Het kost allemaal tijd en arbeid. Dat betekent dus dat er op die momenten al kosten gemaakt worden. Neem die ook mee in je berekening. Het is goed mogelijk om deze te verdelen over de kubieke meters door het gewoon door elkaar te delen. Zo weet je dus ook heel exact wat het effect is. Dit is een goede manier om te weten waar je aan toe bent. Alle kosten voor de aanloop zijn nu goed inzichtelijk geworden voor jou.

De kosten voor materiaal en arbeid
De volgende stap is het meerekenen van de kosten voor materiaal en arbeid. Het echte bouwen gaat nu namelijk beginnen. Wanneer je ergens wilt besparen, dan kan je in dit deel van het proces veel voor elkaar krijgen. Het is namelijk zo dat je in de materialen wel het één en ander voor elkaar kunt uitwisselen. Bovendien kan je ook inschatten wat je allemaal zelf kunt doen wanneer je aan de slag gaat met het bouwen. Dit geeft je dus de kans om daar ook wat geld terug te verdienen ten opzichte van de rest.

Zelf bouwen
Goed met elkaar vergelijken
Wil je niet te duur uit zijn? Dan is een beproefde methode natuurlijk altijd een recept om op terug te grijpen. Het gaat dan natuurlijk over het vergelijken van de verschillende aanbieders. Wanneer je weet wie wat rekent, dan kan je gemakkelijk achterhalen hoe je de kosten per kubieke meter zo laag als mogelijk kan houden. Je weet immers exact waar je op moet rekenen per aanbieder. Dit zijn allemaal zaken die je kan doen door tijdig de nodige offertes aan te vragen en die naast elkaar te leggen. Dit kan je heel veel opleveren.

Heb geduld met afwerking en inrichting
Ook de allerlaatste stappen in het proces moet je eigenlijk meenemen in de kosten per m3. Wanneer het huis eenmaal staat, dan moet je het ook goed afwerken. Dit brengt ook kosten met zich mee. Daarna is het ook nog eens zo dat je er goed aan doet om de nodige vernieuwingen in je inrichting door te voeren. Ook daar zijn dan weer kosten bij. Het is slim om dit allemaal niet in één keer te willen aanpakken. Zo kan je de kosten op het moment wat lager houden. Dit geeft je wat meer mogelijkheden.

 

Ook interessant voor jou

Menu