Huis

Alles wat je wilt weten over pluggen

Wanneer je aan de slag gaat met het verbouwen van een ruimte, of zelfs een hele woning, dan kom je er niet onderuit dat pluggen toch wel heel handig zijn. Wanneer je dan gaat kijken welke je moet hebben, kom je tot de ontdekking dat hier wel heel veel verschillende mogelijkheden zijn. Daar had je natuurlijk niet op gerekend. Daarom is het ook weleens goed om te kijken wat er allemaal te vinden valt. Zo kan je aan de hand van deze kennis zelf een goede keuze voor een plug maken als consument.

Voor elk doel een plug

Het eerste wat je moet weten is dat er voor elk soort doel wel een plug te vinden is. Zo zijn er de slagpluggen. Ook hollewandpluggen kunnen heel interessant zijn om te gebruiken. Juist ook omdat bij verbouwingen vaak met bijvoorbeeld gips de indeling van ruimtes wordt veranderd. Daar kan je niet zomaar mee bewerken. Daar heb je dan wel een plug voor nodig die de juiste grip biedt. Dat is wat dit type doet. Andere soorten pluggen die er zijn, zijn de gasbetonpluggen, messingpluggen, spreidpluggen en isolatiepluggen. Je kunt dus geheel op maat werken.

De juiste maat vinden

De juiste maat van de pluggen is heel belangrijk. Dat komt omdat je er natuurlijk wel zeker van wilt zijn dat de schroef die erin komt te zitten ook voldoende grip heeft. Dit probleem heb je bij de ene plug wat meer dan bij de andere. Dat is bijvoorbeeld belangrijk wanneer je met slagpluggen gaat werken. Wanneer je bij een specialist aanklopt, dan zal je zien dat de schroefmaat van de schroef de belangrijkste indicatie is voor het kiezen van de juiste plug. De uitvoeringen kunnen nog al flink verschillen van elkaar dus dit is belangrijk.

Pluggen en schroeven

Houd rekening met de belasting

Om een goede inschatting van de juiste plug te maken, is het ook belangrijk om te bekijken wat de belasting gaat worden. Wat wordt er bijvoorbeeld opgehangen? Hoe groter de belasting, hoe groter de pluggen en schroeven ook moeten zijn. Voor de echte grote elementen zijn eigenlijk alleen de grootste maten pluggen in combinatie met houtdraadbouten een goede optie. Daar is een hoge uittrekwaarde voor gegarandeerd. Dit is dus altijd de beste keuze die je kunt maken dan. Let ook op andere kenmerken van de pluggen. Alleen zo kan je de juiste keuze maken hierin.

Met of zonder kraag?

Een laatste punten waar je ook aandacht voor moet hebben is de kraag van de plug. Wanneer je kiest voor de modellen met kraag, dan zijn die vaak wat gemakkelijker bruikbaar. De keerzijde ervan is wel dat het er minder mooi uitziet. De kraag blijft immers zichtbaar. Ben je iemand die alles graag netjes af werkt en uit het zicht houdt? Dan is de plug zonder kraag dus veel beter om te kiezen. Let wel op dat dit afhankelijk is van het materiaal waarin je de plug gebruikt, in beton en steen is de kraag minder nodig.

Ook interessant voor jou

Menu