Tuin

Een heerlijke terrasoverkapping met zonwering

In steeds meer tuinen zie je de terrasoverkapping met zonwering. Dit zorgt voor een koele ruimte waar je in de zomer heerlijk kunt buiten zitten. Maar ook kun in de winter kun je genieten van het buitenleven met bijvoorbeeld een kleine terraskachel daarin. Je kunt vaak kiezen uit een handmatige bediening of een automatische bediening. Hiervoor leggen ze vaak een elektrische verbinding aan. Wanneer de zon gaat schijnen gaat de zonwering naar beneden, maar als de zon weg is dan gaat hij automatisch omhoog. Je kunt dit ook uitzetten en hem met de hand bedienen. 

Vaak kost de aanleg van zo’n systeem wel een paar centen extra, maar het is zeker de investering waard. Je hebt er immers het hele jaar plezier van. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de zijkanten te voorzien van een zonwering. Deze keuze moet je zelf maken. Als je ook de zijkanten met een zonwering laat bekleden scheelt dat als snel 2 – 8 graden in de zomer. De luxere modellen hebben zelfs een afstandsbediening waarmee je hem vanuit de luie stoel kunt bedienen.

Het is wel belangrijk dat als je voor een handmatige bediening kiest is het belangrijk dat je de zonwering omhoog doet bij regen anders kan hij vies worden en uiteindelijk beschadigen. Dit kan altijd een keertje vergeten worden maar als je dit vaak doet dan ontstaan er scheuren in het doek waardoor je het hele doek moet vervangen.

Welke mogelijkheden zijn er bij een terrasoverkapping met zonwering

Omdat er vandaag de dag veel gekozen wordt voor de terrasoverkapping met zonwering is de keuze ook echt reuze geworden. De eerste belangrijk keuze die je moet maken is of je voor een handmatige bediening gaat of dat je liever de automatische variant wil.

De automatische variant is zeker zijn investering waard want deze zorgt ervoor dat de zonwering automatisch naar boven gaat wanneer er geen zon is en naar beneden gaat als de zon begint te schijnen. Je kunt vaak ook zelf de kleur van het doek kiezen waardoor het ook matcht met de rest van de meubels. Naast functioneel moet het natuurlijk ook een goede sfeer geven. Als je het nog te warm vindt onder de terrasoverkapping dan kun je ervoor kiezen om ook aan de zijkant doeken te laten hangen. Vooral met een glazen overkapping is dit handig, want deze zijn vaak een stuk warmer.

Terrasoverkapping met zonwering op vakantie

Wat zijn de voordelen hiervan?

Een van de voordelen van een terrasoverkapping met zonwering is dat je lekker het hele jaar buiten kunt gaan zitten. Als het regent moet je er wel voor zorgen dat de zonwering omhoog is. Sommige modellen hebben een automatische functie, maar anders dien je dit handmatig te doen.

De zonwering zorgt ervoor dat het niet zo heet wordt omdat hij de zon goed buiten weet te houden van boven en/of eventueel aan de zijkanten. Daarnaast voorkomt het ook lichtinval in huis. Het wordt dus binnen in je huis ook een stuk minder snel warm. Sommige modellen zijn te bedienen met een afstandsbediening. Je hoeft dan niet meer op te staan om aan een knop te draaien of te drukken. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor duurzame materialen met een lange levensduur. Vaak kun je dan 20 jaar of meer genieten van de overkapping bij normaal gebruik.

Waarom kiezen voor een terrasoverkapping met zonwering

Veel mensen kiezen voor een terrasoverkapping met zonwering om een buitenruimte te creëren die vast zit aan het huis. In de zomer wordt er dan veel gebruik gemaakt van de zonwering, maar bij een plotselinge regenbui die ook wel eens voorkomen zit je lekker droog.

Ook is deze ruimte in de winter geschikt om lekker s morgens een bakkie koffie in te doen en eventueel bij een warme temperatuur kun je ook de deuren of ramen in de overkapping open zetten om zo een echte buitenbeleving te hebben.

Daarnaast is er veel materiaalkeuze waarvan je de overkapping kan laten maken. Zo kun je denken aan een houten variant waarmee je dicht bij de natuur staat, maar je hebt ze ook van metaal met glas wat juist weer zorgt voor een luxueuze uitstraling. Eventueel is er zelfs materiaal wat een beetje licht doorlaat zodat je toch een klein beetje zon hebt.

Genieten in de zomer met een terrasoverkapping met zonwering

In de zomer is er niets heerlijker als onder de terrasoverkapping te zitten met zonwering. Zeker als de temperatuur meer als 30 graden bedraagt is dit een aanrader. Als je de deuren en ramen gesloten houd en de zonwering naar beneden doet dan kan het een lekker koele ruimte blijven. Vaak scheelt dit wel zo’n 5 tot 10 graden bij tropische temperaturen, in andere gevallen is het verschil 2 tot 8 graden. Daarnaast kun je op deze manier ook in een buitenruimte zitten als het regent, sneeuwt of hagelt. 

Meestal kiezen mensen voor een volledig afgesloten ruimte waarbij ze de mogelijkheid hebben om panelen open te zetten of door middel van ramen de ruimte van frisse lucht te voorzien. Tevens blijven zo ook de meubels die in de ruimte staan droog, waardoor deze ook een stuk langer meegaan. Het enige nadeel zijn de kosten want die lopen vaak in de duizenden euro’s. Echter gaan ze ook weer lang mee waardoor je het ook kunt zien als een investering in de toekomst.

Een glazen overkapping laten plaatsen

Bij een terrasoverkapping met zonwering wordt er ook steeds vaker gekozen voor een variant waarin glas zit. Dit kan in de vorm zijn van kleine ramen, maar ook heb je modellen die naast het metaal helemaal van glas gemaakt zijn. Het heeft een dure en luxe uitstraling en je zit lekker droog als het regent. Veelal kun je de panelen open zetten op het moment dat jij dat fijn vindt. Daarnaast hebben deze modellen naast boven een zonwering vaak ook de mogelijkheid om dit aan de zijkant te laten maken. Als je er een volledige ruimte van maakt dan kun je ook alles dichtzetten zodat je geen last hebt van bijvoorbeeld wind.

Veel mensen denken dat glas veel onderhoud vergt, maar door het met regelmaat te poetsen kun je het zo goed als nieuw houden.  Andere materialen kunnen nog wel eens verweren na tientallen jaren.

Echter is glas is een van de sterkste materialen die er is en als je het poetst kan je hier wel een leven lang mee vooruit in een zo goed als nieuwe staat. Ook weert het geluid van buitenaf zoals het vallen van een eikeltje, maar ook neerslag en hagel zijn een stuk minder hoorbaar. Vaak is glas ook een stuk minder dik waardoor je uiteindelijk een heel stuk aan extra ruimte hebt. Afhankelijk van het type overkapping krijg je een glassoort. Het is altijd verstandig om hier meer uitleg over te vragen zodat je ook weet wat de voor- en nadelen zijn.

De mogelijkheden van verandazonwering

Als je een terrasoverkapping met zonwering wil die aan de buitenkanten open is dan is de verandazonwering wat voor jou. Deze zijn in de meeste gevallen open aan de zijkant waardoor wind ook lekker bij je aankomt als je buiten zit.

Het is wel mogelijk om dit te laten maken met een zonwering aan de zijkanten. Hiervoor moet je dan wel eerst glas of andere materialen laten plaatsen. Het voordeel van dichte zijkanten met zonwering is dat je het nog koeler kunt krijgen onder deze overkapping. Ook kun je ervoor kiezen om hem helemaal dicht te laten maken. Op deze manier kun je in principe het hele jaar buiten zitten. Dit is wel een stuk kostbaarder, maar zeker de investering waard.

terras

Houd het licht in huis tegen met een terrasoverkapping met zonwering

De terrasoverkapping met zonwering zorgt er niet alleen voor dat je een volledig afgesloten buitenruimte kunt maken. Het zorgt er namelijk ook voor dat de zon niet naar binnen kan komen.

Zeker in de zomer maakt dit een heel verschil. Zo kun je het binnen ook koeler krijgen, maar ook zorgt het ervoor dat je geen last hebt van de zon in de ogen of op je televisie. Je hebt eventueel ook overkappingen met een lichtdoorlatend doek als zonwering. Hierdoor komt er een klein gedeelte van het zon of buitenlicht naar binnen, maar qua temperatuur zul je hier weinig last van hebben.

Krijg weer controle over de temperatuur met een terrasoverkapping met zonwering

De belangrijkste functie van een terrasoverkapping met zonwering is natuurlijk het verschil in de tempratuur. In de zomer kan het wel tot 10 graden verschil opleveren als je een zonwering gebruikt. Er zijn modellen die automatisch naar beneden gaan wanneer de zon opkomt, maar deze zijn vaak wel erg prijzig. De meeste kiezen dan ook vaker voor de handmatige bediening. Hiermee bepaal je wanneer en hoe de zonwering naar beneden gaat.

Vandaag de dag zijn er ook modellen op de markt die je kunt bedienen met een afstandsbediening of app. Zo kun je vanuit de stoel de zonwering naar beneden doen als de zon verschijnt. Maar ook zorg je ervoor dat hij omhoog gaat als het dreigt te gaan regenen. Het is belangrijk dat je hier goed op let, want zo bescherm je het doek en dan gaat hij ook langer mee. Daarnaast behoudt hij ook langer zijn kleur zo.

Een korte samenvatting van de informatie

Er zijn een paar modellen van de Terrasoverkapping met zonwering. De eerste is die je kunt bedienen met een knop en zelf naar boven of beneden laat gaan.

Nummer 2 is de automatische die je zo kunt instellen dat hij bij zonlicht omlaag gaat en als dit verdwijnt automatisch omhoog gaat. Ook heb je modellen die te bedienen zijn met een afstandsbediening. Dit is vooral handig als je meerdere zonweringen tegelijk wil kunnen bedienen. Ook zijn er modellen waarvoor je een app kunt installeren.

Ook interessant voor jou

Menu