HuisTuin

Hoe verkoop ik mijn huis sneller?

Als je eenmaal van plan bent om te gaan verkopen, dan zal de verkoop van je huidige huis niet snel genoeg kunnen gaan, maar hoe versnel je dit proces? Een snelle verkoop is van groot belang voor jouw gemoedsrust en het financiële plaatje. Zeker wanneer je al een ander huis hebt gekocht, dubbele lasten zijn vaak te zwaar om lang te dragen. Maar een snelle verkoop is ook belangrijk als jij een ander huis op het oog hebt, daar zelfs in wilt gaan wonen op voorwaarde dat je huidige woning tegen een bepaalde prijs wordt verkocht. Belangrijke beslissingen hangen vaak van elkaar af.

Verkoop jij je woning omdat je een baan krijgt in het andere deel van het land, ook dan is een vlot verloop prettig. De kilometers die jij extra moet gaan reizen wil je liever voorkomen. Heb je kinderen, ook dan ben je ermee gebaat dat alles volgens jouw planning verloopt. Je zult wellicht rekening willen houden met het schooljaar, zodat je kinderen in een nieuw jaar kunnen instromen. Snelle verkoop woning is voor alle betrokken partijen belangrijk. Je kunt van kijkers echter geen kopers maken. Wat kun je wel doen? 

Wat kun je doen voor een snelle verkoop?

  • Ga op zoek naar een goede makelaar.
  • Vraag een redelijke prijs voor jouw woning, niet te hoog en niet te laag (dit laatste wekt argwaan). En laat het vooral niet stuk lopen op de laatste 1000 euro! 
  • Maak overal bekend dat jouw huis te koop staat (zal ook tot een van de taken van de makelaar behoren).
  • Zorg voor een opgeruimd huis als er kijkers komen. Ze moeten kunnen zien wat ze kopen. Uiteraard moeten ze door jouw spullen heen kunnen kijken, maar minder spullen zorgt voor een ruime blik. Zorg voor licht en warmte in huis als er potentiële kopers komen, zodat zij zich behaaglijk voelen in jouw huis.
  • Zorg dat je huis aan de buitenkant er verzorgd uitziet. Een huis dat goed in de verf zit oogt anders dan een huis waar de verf aan het afbrokkelen is. Is dit laatste het geval, laat dat in de prijs merken of laat een schilder jouw huis toonbaarder maken.

Hoe vind je een makelaar?

Er staan veel makelaars voor je klaar als jij je huis wilt verkopen, maar met wie heb jij een klik? Het is belangrijk om met een makelaar in zee te gaan, waarbij jij een goed gevoel hebt. Een makelaar die jouw eisen en wensen respecteert en waar nodig goede adviezen geeft en wellicht jouw wensen en eisen wat bijschaaft en uitlegt waarom dat nodig is. De makelaar kent de woningmarkt.

Hij of zij kan je er veel over vertellen en kan je adviseren hoe je een snelle verkoop aanpakt. Wil jij je huis erg snel verkopen, dan zal de prijs heel aantrekkelijk moeten zijn. Een te lage prijs is echter niet wenselijk en daar zal een makelaar niet snel in meegaan. De makelaar kan je vertellen voor welk bedrag vergelijkbare huizen de afgelopen tijd zijn verkocht of te koop staan. Een goede makelaar hoef jij niet achterna te lopen, deze zal regelmatig contact met je opnemen en je vertellen of er vorderingen zijn. De makelaar zorgt ervoor dat niet Jan en Alleman jouw huis komt bezichtigen, maar alleen diegenen die werkelijk geïnteresseerd zijn.

Duurt een verkoop te lang dan zal de makelaar in overleg met jou jouw huis met een open dag mee laten doen, waarbij je wel veel mensen over de vloer krijgt. De makelaar zal jouw huis op internet aanbieden en een mooie brochure samenstellen. Vooraf weet jij hoeveel procent van de verkoopprijs je aan de makelaar gaat betalen. Het netwerk van makelaars is groot. Doe daar je voordeel mee. Ook weet hij of zij alles wat er geregeld moet worden bij de verkoop. Het opstellen van een voorlopig koopcontract bijvoorbeeld. Hij of zij kent de regel- en wetgeving, zodat jij je daarin niet hoeft te verdiepen. Ook het handelen over de prijs kun je met een gerust hart aan de makelaar overlaten. 

Een courant huis

Courant komt uit de Franse taal en betekent gangbaar. Een courant huis wordt in de meeste gevallen snel verkocht, het is een huis dat zeer gewild is. De makelaar kan je vertellen of jij een courant huis hebt. Een courant huis wil zeggen dat jouw huis goed verkoopbaar is. Het ligt goed in de huizenmarkt! Vaak weet je ook zelf wel of jouw huis courant is. Kijk in jouw omgeving naar gelijkwaardige huizen of appartementen. Hoelang hebben deze te koop gestaan? Voor een courant huis zou je de bezichtigingen voor de potentiële koper(s) zelf kunnen doen (de onderhandelingen kun je alsnog aan een makelaar overlaten) en op die manier geld besparen op de makelaar. Win voor deze manier van verkopen vooraf advies in en kijk of jij hiervoor voelt. Het is een persoonlijke afweging. Kies voor de optie die goed voelt.

Huis interieur

Kleine reparaties grote gevolgen

Wanneer een huis allerlei mankementen vertoont, dan kan dat de potentiële koper afschrikken. Plinten die los zitten, een ontbrekende tegel, een niet werkend slot, keukenkastjes die niet goed sluiten en andere futiliteiten. Een kleine moeite om deze slordige indruk weg te werken door even met de gereedschapskist door het huis te lopen en kleine reparaties uit te voeren. Kleine reparaties met grote gevolgen, je huis ziet er toonbaar en verzorgd uit. Hoewel mensen vaak na de aankoop de boel vaak naar hun eigen wensen maken, wil men ook graag een instap klaar huis, zodat er niet meteen geklust hoeft te worden. Het uitvoeren van kleine reparaties kan ervoor zorgen dat je huis snel wordt verkocht.

Nog sneller van je huis af….

Duurt het je allemaal te lang voordat er zich een koper meldt, dan kun je een makelaar zoeken die zelf huizen aankoopt. Wil jij dat gedoe en de spanning of er een koper geïnteresseerd is in jouw huis niet meemaken? Verkoop je huis meteen aan een makelaar, zonder verder gedoe en een heleboel zekerheid! Ga verder met het huis dat je op het oog hebt. Je weet snel wat jij voor je huis ontvangt en je toekomst ligt voor je open.

Ook interessant voor jou

Menu